top of page

Desi denumirea de vitamina B ar sugera ca exista o singura substanta activa, aceasta a fost data inainte de a se descoperi ca, de fapt, exista un intreg complex de vitamine care se gasesc in aceleasi mancaruri. Complexul de vitamine B a degenit denumirea generala pentru aceste substante cu efecte miraculoase asupra sistemului nervos. Vitaminele B ajuta sistemul nervos atat cand vine vorba de performantele intelectuale, cat si de starea generala de bine a unei persoane. Doza zilnica recomandata variaza in functie de greutate si de activitatea fiecarui individ, intrucat aportul de proteine sau efortul fizic cresc necesarul complexului de vitamine B in organism.

 

In afara de aceste efecte, vitaminele din cadrul complexului B intervin in nenumarate reactii biochimice din interiorul organismului, in diverse stadii, si actioneaza ca si coenzima in metabolismul glucidelor. Este o componenta cheie in functionarea corespunzatoare a sistemului muscular si a celui nervos. Complexul de vitamine B este eficient in diminuarea durerii resimtite de organism si are un rol important in procesele de dezvoltare si diviziune celulara, dar si in transmiterea neuromusculara si conducerea axonala.

 

Excesele de vitamine B sunt eliminate prin urina, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie zilnic de aport de complexul de vitamine B si ca efecte adverse din cauza surplusului sunt greu de atins, exceptie facand cazurile de alergie, in special la tiamina. In schimb, o dieta care este formata din cantitati excesive de glucide si alcool va duce cu siguranta la carenta vitaminelor B din organism. Acest lucru poate avea efecte nocive asupra organismului, cum ar fi atrofia musculara, edeme, cariomegalie, polinevrite periferice, etc.

 

Complexul de vitamine B se gaseste de cele mai multe ori in forma cea mai completa in cereale integrale, legume is fructe proaspete, ciuperci, carne, peste, lactate, etc. O parte dintre vitaminele ce formeaza complexul vitaminic B se descompun la temperaturi inalte cum ar fi cele din timpul gatitului, iar altele isi pierd proprietatile cand iau contact cu lumina. Vitaminele B mai au si un efect diuretic, incurajand eliminarea apei din organism. De asemenea, vitaminele B participa in dezvoltarea si diviziunea celulara, ceea ce duce la prevenirea anemiei prin crestereea numarului de globule rosii.

 

Vitamina B6 se remarca printre celelalte vitamine B din complex datorita importantei deosebit de mare in organism. Lipsa acestei vitamine duce la astenie, nervozitate, insomnii, pierderi in greutate si anemie sau alte tulburari psihologice, iar in cazul copiilor pot aparea convulsii.

 

De asemenea, este esentiala in procesul de asimilare a magneziului si in procesul de digestie. Lipsa vitaminei B6 afecteaza sistemul muscular, si poate fi obtinuta in stare naturala din alimente cum ar fi pestele, fructe proaspete si uscate, alune nesarate sau cereale. Alimentele care contin cele mai multe vitamine B sunt caisele si samburii acestora, germenii cerealelor si drojdia de bere.

 

 

Cum poate complexul de vitamine B sa te faca fericit

bottom of page